Over het park

geniet in burgh-haamstede

Op ons park vindt u 130 jaarplaatsen. Speerpunten zijn groen, rust en gastvrijheid. Door de groene coniferenhagen hebben onze plaatsen veel privacy. Alle plaatsen zijn voorzien van een eigen gas, water en elektra meter. Kabeltelevisie is voor ieder perceel aanwezig. Internet is mogelijk via een koopmodem en jaarlijks internetabonnement. Er is een kleine speeltuin en een toiletgebouw met was- en droogmogelijkheden.

't Torentje Recreatie

Ons verhaal

‘t Torentje is ontstaan, zo als zoveel recreatiebedrijven in de Westhoek vanuit een fruitteeltbedrijf. De naam ‘t Torentje komt volgens overlevering niet van de vuurtoren maar van een jacht torentje namelijk groot torentje. Een van de twee jacht torens van slot Haamstede.

Haamstede,  komt van “heem”, dat woning betekent en “stede”, dat is een verouderd woord voor plaats. Het dorpsgebied werd al voor de Romeinse tijd bewoond. Een bezienswaardigheid is Slot Haamstede, met als beroemdste bewoner Witte van Haamstede, een bastaardzoon van graaf Floris de 5e.
Voor de Tweede Wereldoorlog werd in een duinvallei ten westen van de oude dorpskern een nieuwe wijk gebouwd die de naam “Nieuw Haamstede” kreeg. Natuurlijk bekend van de vuurtoren. Hier stonden eerst voornamelijk kleine houten vakantiehuisjes, naast de oorspronkelijke duinboerderijtjes, deze huisjes werden later steeds meer vervangen  door stenen huizen. Enkele bekende boerderijen waren oa De Torenhoeve, Schouwse boer, Duinhoeve, Gadra, Ginsterveld en natuurlijk ook ‘t Torentje.

Vanaf het vliegveld van Haamstede was er een KLM verbinding met het vasteland. Later maakte de Duitse bezetter gebruik van dit vliegveld. Tegenwoordig wordt het gebruikt door de plaatselijke zweefvliegclub.

In de Tweede Wereldoorlog werd een deel van Haamstede ontruimd en werden de duinen deel van de Atlantik wal, waarvan de resten ook vandaag de dag nog te zien zijn. ’t Torentje werd door de bezetter gebruikt als depot voor zand en grind wat nodig voor de bouw van de vele bunkers.

Al in de jaren vijftig stonden er op ‘t Torentje al tentjes van kampeerders tussen de fruitbomen en naast de bloembollen van de Familie Mulockhouwer.
Maar door de verdroging van de arme zandgronden in de Westerenban moest men begin jaren zestig noodgedwongen overschakelen op de recreatie. Dit was het einde van de vele fruitbomen en de mooie bollenvelden.

Kampeerterrein Torentje werd ergens tussen 1933 en 1936 opgericht. Oma Mulockhouwer verhuurde toen kamers  in de oude boerderij en stonden er soms tentjes rond de boerderij of naast de oude kapschuur. Later, zo rond 1960, stonden er een paar simpele houten toilethuisjes en tussen de fruitbomen een aantal tentjes, maar einde jaren 60 en 70 nam het toerisme een grote vlucht op Schouwen-Duiveland en vooral in de Westhoek.

Honderden tentjes tussen de braamstruiken en fruitbomen en de bloembollen werden caravans en kleine stacaravans. Eerst een kleine friteswagen en daarna een houten kantine waar iedereen gezellig Peyton place kwam kijken.

Ook nog een klein winkeltje voor de dagelijkse boodschappen. Kleine stacaravans werden groter en groter, dus vader Piet, eerst in dienst bij de Familie Mulockhouwer, en vanaf 1987 huurder, maakte ook de plaatsen iedere keer een beetje groter en de voorzieningen moderner. Tijden veranderden. En ook de naam veranderde, het werd Camping ’t Torentje. Zo rond 1970 stonden er nog 237 caravans op dit kleine park.

In 1992 kwamen Leo en Pauli in beeld en huurden zij samen met vader Piet het park. In 1998 kochten Leo en Pauli het park van de familie Mulockhouwer en ging vader Piet met pensioen. Na deze overname zijn Leo en Pauli in grote stappen gaan moderniseren.

Kabel tv, aanleg gasleidingen, nieuwe wegen en parkeervakken en natuurlijk een kleine speeltuin. Uitbreiding en verzwaring van het elektra net, nieuw waterleiding netwerk, uitbreiding het rioleringssysteem en niet te vergeten wifi. Met al kers op de taart het bouwen van een nieuwe Brasserie in 2009.

Gelukkig is ‘t Torentje na alle aanpassingen en saneringen zijn oorspronkelijke charme niet kwijt geraakt. Nog steeds midden in de mooie natuur van Burgh Haamstede, klein en knus, heerlijk groen met machtige eikenbomen waar niets echt recht is, is nooit veranderd.

In 2016 kregen Leo en Pauli te horen dat Pauli ernstig ziek was. Dit betekende dat er nagedacht moest gaan worden over de toekomst van Caravanpark ‘t Torentje.

In de omgeving werden veel parken drastisch vernieuwd met luxe huisjes en dit was niet wat Leo en Pauli voor ogen hadden. Er werd gezocht naar een mogelijkheid om het park voort te zetten in de huidige opzet. Zo kwamen wij, Harmen en Joleen in beeld. Na een samenwerking van 3 jaar hebben wij het park op 1 mei 2022 over genomen en mogen we ons nu trotse eigenaar van het park noemen!